Fizesse utazását Szép-kártyával

Már átjárhatóak a Szép-kártya alszámlái

 Az év végéig szabad az átjárás a Szép-kártya egyes alszámlái között, így mintegy egymillió munkavállaló bármelyik Szép-kártya zsebből fizethet a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidős-szolgáltatásért vasárnaptól - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.
Szép-kártyát érintő javaslatokról tárgyalt legutóbbi, április 19-i ülésén a Nemzeti Versenyképességi Tanács is - jegyezte meg a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára, utalva arra, hogy a tanács a Szép-kártya adókedvezményének meghosszabbítását javasolta a kormánynak.
 A 2021. április 25-én hatályba lépő változás nagy könnyebbséget jelent a felhasználóknak, hiszen a Széchenyi Pihenő Kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatás bármelyik másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás kiegyenlítésére is felhasználható. A járványhelyzet alatt eddig nem használt szálláshely, vagy a szabadidő zsebből mától már lehet vendéglátásra is költeni - mutatott rá Tállai András.

 A fokozatos újranyitás következő állomásánál, amint négymillióan lesznek beoltva, a védettségi igazolvánnyal számos turisztikai szolgáltatás válik elérhetővé, így a vendéglátás alszámlán összegyűlt összegből akár fürdő-, uszodabérlet is vásárolható, vagy a szállásdíj is kiegyenlíthető lesz - sorolta a lehetőségeket az államtitkár.

A Szép-kártya zsebei közti átjárhatóság gyakorlatilag egy kettő az egyben intézkedés: nemcsak a mintegy egymillió foglalkoztatottat támogatja, hanem a turizmust is - mondta, hozzátéve: a turizmusban tevékenykedő vállalkozásoknak nagy szükségük van az állami segítségre, hiszen ez a koronavírus-járványnak leginkább kitett ágazat. A vendéglátással foglalkozó cégek forgalma például 2020 márciusa és 2021 februárja között - a pénztárgép adatok alapján - több mint 30 százalékkal csökkent.

Forrás: MTI

A Country Tours az alábbi utazásokra fogad el Szép-kártyát:

Pécs és az Ormánság https://countrytours.dnet.hu/utazas/index.php/utazas/country-tours-utak/43-pecs-es-az-ormansag

Holdbéli tájon Tufa-taxival https://countrytours.dnet.hu/utazas/index.php/utazas/country-tours-utak/18-holdbeli-tajon-tufa-taxival

Sárkányhajózás a Hármas-körösön https://countrytours.dnet.hu/utazas/index.php/utazas/country-tours-utak/48-sarkanyhajozas-a-harmas-koroson

 

 

Megkaptad a koronavírus elleni oltásod? Ezekbe az országokba már szabadon utazhatsz nyaralni

A nyár közeledtével még a koronavírus-járvány tombolása közepette is erőt vehet a lassan másfél éve tartó pandémiában megfáradt embereken az utazási vágy. Most sem lehetetlen leszervezni egy nyaralást, de a következő hónapokban valószínűleg könnyebb dolguk lesz az utazni vágyóknak – azoknak legalábbis, akik be vannak oltva. Összeszedtünk néhány országot, amelyekről mást most tudni lehet, hogy engedékenyebbek lesznek az oltottakkal és valószínűleg a sornak még nincs vége, ahogy halad előre a világ az oltásokkal és közeleg a turizmus főszezonja, várhatók még bejelentések a nagy nyaralási célpontoktól.
 

Jónéhány országban már meghatározták, hogy milyen szabályok vonatkoznak majd a beutazásra a koronavírus-vakcinákkal oltottakra és azokra, akik nem kaptak vakcinát. A legjellemzőbb lépés az országok részéről, hogy eltörlik a karanténkötelezettséget azok számára, akik már be vannak oltva és kialakulhatott a koronavírus-védettségük, míg a be nem oltottakra továbbra is vonatkoznak korlátozások. Azonban vannak olyan országok, amelyek nem fogadnak el akármilyen vakcinát. Bemutatjuk az országokat, ahol a beoltottak már most engedményeket kapnak.

Anguilla

A szigeten azok, akik már legalább 21 napja megkapták az utolsó oltásukat, annyi könnyebbséget kapnak, hogy a 14 napos karantént 7 napra rövidítik számukra, de ettől függetlenül be kell mutatniuk egy, az indulás előtt 3-5 nappal készült negatív PCR-tesztet és az érkezés után egy másodikat. A beutazóknak egy egyszeri belépési díjat is ki kell fizetniük, ha 90 napnál rövidebb ideig maradnak, az oltottaknak 300 dollár, a be nem oltott beutazóknak 600 dollár a tarifa. Július 1-től lazítás jön, eltörli az ország a karanténkötelezettséget és a belépési díjat a beoltottak számára.

Barbados

Barbadoson május 8-tól lépnek életbe az új szabályok, miszerint a beoltott személyek számára 0-2 napra csökken a karantén hossza, amely időszak alatt csak a hotel közelében tartózkodhatnak. A koronavírus-oltással nem rendelkezők viszont a hotelszobájukban kénytelenek tartózkodni legalább öt napig, amikor egy covid-tesztet kell elvégeztetniük és amíg nincs eredménye a tesztnek, addig nem mozdulhatnak ki a szobából. Előfordulhat, hogy az eredményre további napokat várni kell.

A gyerekek még nem kaphatnak oltást, de Barbados gondol a családokra, a 18 évnél fiatalabb gyerekek úgy utazhatnak be a beoltott szüleikkel, mint bármelyik már beoltott turista. Ez az engedmény a felnőttekre nem vonatkozik, ha együtt utaznak beoltott és be nem oltott személyek, abban az esetben nem mentesülnek a korlátozások alól az oltással nem rendelkezők.

Belize

A közép-amerikai országba utazóknak be kell mutatniuk az oltásukat igazoló dokumentumot és az utazás előtt legalább két héttel meg kell kapnia az illetőnek az utolsó, teljes védettséget biztosító dózist. Akik nem rendelkeznek oltással, azoknak negatív tesztet kell felmutatniuk, ami alól csak az 5 év alatti gyerekek mentesülnek.

Bulgária

Bulgária a napokban jelentett be lazítást a beutazóknak, május 1-től feloldják a kötelező karantént a Bulgáriába utazók számára abban az esetben, ha oltási igazolvánnyal vagy friss, negatív teszttel érkeznek, vagy ha az elmúlt hat hónap során átestek a fertőzésen.


Ciprus

Cipruson a beoltott emberek mentesülnek a tesztelési kötelezettség és a karantén alól, az oltásigazolás másolatát ehhez fel kell tölteni egy kormányzati platformra.

Ecuador

Bárki, akinek van oltásigazolása, vagy fel tud mutatni negatív PCR-, vagy antigén-tesztet, ami legfeljebb 3 napos, vagy igazolni tudja, hogy felgyógyult a betegségből, az szabadon beléphet az országba. Fertőzésgyanús tünetek megjelenése esetén gyorstesztet kell végezni, ha az pozitív, akkor a beutazónak saját költségen 10 napra karanténba kell vonulnia, ha negatív, akkor folytathatja a nyaralást.

Észtország

Az észak-európai ország február óta várja az oltással rendelkezőket, akik a vakcinának köszönhetően mentesülhetnek a tesztelési kötelezettség és a 10 napos karantén alól. De az országban érvényben lévő járványügyi szabályokat a beoltott turistáknak is be kell tartaniuk.

Horvátország

A koronavírus-vakcinával beoltott utazók a védettséget igazoló igazolványuk felmutatásával mentesülnek a karantén alól, az oltással nem rendelkezőknek pedig koronavírus-tesztet kell végeztetniük és a teszt eredményének megérkezéséig karantént írnak elő a hatóságok. A karanténból negatív eredmény esetén szabadulhatnak, vagy ha bizonyítják, hogy korábban már átestek a fertőzésen és felgyógyultak.

Görögország

Görögországba már most utazhatnak a beoltott turisták, az Európai Unió más tagállamaiból Görögországba érkezőknek már nem kell hétnapos karanténba vonulniuk, ha negatív teszttel rendelkeznek, vagy igazolják, hogy oltást kaptak a kórokozó ellen. Aki egyikkel sem rendelkezik, az egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel válthatja ki a karantént.

Grúzia

Légi úton beléphetnek bármelyik országból Grúziába a beoltott utazók. Az oltással nem rendelkező külföldiek bizonyos országokból (például az EU-ból) beutazhatnak légi úton, a szárazföldi és a tengeri határok továbbra is zárva vannak. A belépésnél fel kell mutatni egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet, a tartózkodás harmadik napján pedig egy újabb tesztet kell elvégeztetniük a beutazóknak, saját költségükre. A belépés előtt ki kell tölteniük egy űrlapot, amelyen szerepel a megelőző 14 nap utazási története és az elérhetőségek, aki megfordult az Egyesült Királyságban, vagy Írországban 14 napon belül, azt 12 napos karanténra kötelezik (viszont a PCR-teszteket elengedik).

Guatemala

A közép-amerikai országba szabad a beutazás, amennyiben valaki be van oltva és az utolsó oltása óta eltelt legalább 2 hét, vagy felgyógyult a betegségből, vagy van 3 napnál nem régebbi negatív PCR-tesztje. A 10 év alatti gyerekek mentesülnek ezek alól.

Izland

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a beoltottak és a fertőzésen korábban átesett személyek beutazhatnak indulási országtól függetlenül, amennyiben érkezés után negatív tesztet tudnak produkálni, a teszt eredményéig azonban karanténba kell vonulni. Fontos, hogy csak az Európában, vagy a WHO által engedélyezett vakcinákat fogadják el.

Európából, Ausztráliából, Új-Zélandról, Ruandából, Szingapúrból, Dél-Koreából, Thaiföldről a be nem oltott személyek is beutazhatnak két negatív teszt után, de még ebben az esetben 5-6 napos karanténra kötelezik őket. Más országok koronavírus ellen be nem oltott lakosai nem léphetnek egyelőre az országba.

Izrael

Az átoltottságban meglehetősen jól álló Izrael május végétől engedélyezi a beutazást a beoltott turistáknak, de első körben csak csoportokat várnak, majd júliustól egyénileg is be lehet utazni az országba. Mindenkinek kötelező lesz a PCR-teszt az országba való belépést megelőzően, érkezés után pedig a reptéren szerológiai vizsgálatot kell végeztetni, bizonyítva az oltást.

Lengyelország

Szigorú beutazási szabályok vannak érvényben Lengyelországban, a lengyel és az EU-s állampolgárokon kívül csak a családtagok, a diákok, a diplomaták és a kritikus infrastruktúrában dolgozók léphetnek be az országba. Az oltással vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel elkerülhető a 10 napos kötelező karantén.

Montenegro

A balkáni ország a világ minden tájáról várja a beoltott turistákat, a beutazóknak be kell mutatniuk egy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet, vagy bizonyítaniuk kell, hogy a második oltásuk óta eltelt legalább 7 nap.

Nepál

Nepál szintén engedélyezte a beutazást a beoltott személyeknek, a beutazóknak vagy egy PCR-tesztet kell felmutatniuk, vagy pedig egy dokumentumot, ami bizonyítja, hogy be lett oltva az illető a koronavírus ellen.

Szlovénia

Azok, aki felgyógyultak a fertőzésből, karanténkötelezettség és pótlólagos tesztelési kötelezettség nélkül beléphetnek az országba, amennyiben Pfizer/BioNtech vakcina esetén már a második oltás óta eltelt legalább 7 nap, a Moderna vakcinája esetén 14 nap, az AstraZeneca vakcinája esetén pedig az első oltás után 21 nap. A be nem oltott személyek negatív teszttel mentesülhetnek a karantén alól.

Ahogy halad előre az oltás a világban, úgy valószínűleg egyre több ország fog engedményeket tenni a beoltottaknak iparági szakértők szerint. A hírek szerint például Hawaii is arra készül, hogy a tesztelési és a karantén-kötelezettséget felfüggeszti hamarosan.

(CNBC)

(afar.com)

Forrás: portfolio.hu

Címlapkép: Getty Images

Oltás nélkül is fogadják a turistákat a venetói tengerpartokon

Az oltási igazolással rendelkező magyarok bármilyen más előírás nélkül nyaralhatnak a venetói tengerpartokon, de teljes biztonságban fogadják a még oltás nélküli turistákat is. Még a velencei vaporettókon is oltani fogunk - hangoztatta az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója.. 

Luca Zaia a hétfői sajtótájékoztatóján az MTI-nek elmondta, hogy a Venetóban élő és dolgozó magyarok az egyik legjobban integrált közösséget képviselik a majdnem ötmillió lelket számláló tartományban.
NYÁRON A MAGYAR TURISTÁK VISSZATÉRTÉT VÁRJÁK,
hiszen állandó vendégeknek számítanak, s nemcsak a venetói tengerpartokon, hanem a hegyekben is - tette hozzá.
Nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemondjunk a nyári szezonról
- hangoztatta Zaia.
"A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet, tervezzék az idén is a nyarat Venetóban, mivel akármilyen védőoltásban részesültek, az oltási igazolással rendelkezők bármilyen más előírás nélkül jöhetnek hozzánk, erre személyes garanciát vállalok" - jelentette ki Luca Zaia az MTI kérdésére.
Hangsúlyozta, hogy oltás nélkül is "teljes biztonságban" nyaralhatnak, mivel a tartomány nagy tempóban végzi a koronavírus elleni oltást, az idegenforgalmi dolgozókat az elsők között oltják be, és "
mire megkezdődik a turistaszezon már a velencei vaporetto-komphajókon is oltási állomásokat működtetünk majd
- közölte Luca Zaia.
Egészen április végéig az Európai Unió tagállamaiból érkezőknek vagy oltási igazolást, vagy negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, utóbbi esetében ötnapos karantén is kötelező.
MÁJUSTÓL A SZABÁLYOK VÁLTOZHATNAK.
Luca Zaia hangsúlyozta, hogy Itáliában az ország északkeleti részén fekvő régió fogadja a legtöbb látogatót, és ez a vidék nemzetközi szinten is idegenforgalmi "nagyhatalomnak" számít.
ADATAI SZERINT 2019-BEN 71 MILLIÓ TURISTA ÉRKEZETT VENETÓBA, ÉS HATVANNYOLC SZÁZALÉKUK KÜLFÖLDI VOLT,
többségükben németek, osztrákok, hollandok, svájciak. De a térség kiemelt célállomásnak számított a brit, amerikai, orosz és kínai turisták körében is. Az új típusú koronavírus okozta Covid-19 hatására tavaly 32 millióra csökkent a látogatók száma, és a külföldiek közel hetven százaléka távol maradt.
A regionális idegenforgalmi ágazatban az utóbbi egy év alatt mintegy negyvenezren veszítették el a munkájukat.A tartományt 2010 óta irányító Luca Zaia, aki a jobboldali Liga párt politikusa, kifejtette, hogy
VENETO NEM CSUPÁN VELENCE VÁROSÁT JELENTI.
Kiemelte, hogy a népszerű Jesolo, Bibbione, Caorle a leglátogatottabb olasz strandok között szerepel, a Dolomitok télen és nyáron egyaránt turistacsalogató, s kivált igaz ez a 2026-os téli olimpia közeledtével. Megemlítette, hogy a Garda-tó és környéke szintén kiemelt üdülőhelynek számít, a régió híres borturizmusával együtt.
Ami a nyári nyitás dátumát illeti, a vendéglátás és a szállodák újraindulásával Luca Zaia a "minél előbbi" időpontban reménykedik. Roberto Speranza egészségügyi miniszter
MÁJUSRA ÍGÉRTE A SZEZONINDÍTÁST,
a turisztikai tárca vezetője, Massimo Garavaglia azonban
JÚNIUS 2-T JELÖLTE MEG..
  

Forrás: Turizmus Online

Hová utazhatunk idén nyáron?

Egyelőre szinte teljes a bizonytalanság, de három népszerű turisztikai célpont már most lefektette a nyári beutazás szabályait. 

 Az uniós lakosságarányos átoltottsági statisztikákat Magyarország és Málta vezeti, a szigetországban várhatóan júniustól indulhatnak újra a turisztikai szolgáltatások. 

Mivel Málta átoltottsági adatait tekintve jelentősen megelőzi a legtöbb országot, megvalósíthatónak látszik, hogy az ország június elsejét határozza meg a turisztikai tevékenység újbóli megnyitásának időpontjaként – tájékoztatta a turizmus.com-ot a Máltai Idegenforgalmi Hivatal képviselete.

„Jelzőlámpás” rendszer lehet az utazás alapja: 

  • Vörös zóna/borostyánszínű országok: Az EU-ból és azon országokból, amelyekkel Máltának kétoldalú egészségügyi megállapodása van, az utazás előtt legalább tíz nappal teljesen beoltott személyek szabadon utazhatnak az országba. Az egyelőre nyitott kérdés, hogy Málta elfogadja-e az orosz és kínai vakcinákat.
  • Borostyánszínű országok: A be nem oltott személyeknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük.
  • Zöld országok: Mindenki szabadon utazhat.

Magyarország jelenleg a borostyánszínű országok listáján szerepel.

Görögország májusban nyitna

Harry Theoharis turisztikai miniszter közlése szerint május 14-én nyitják meg a görög határokat a turisták előtt, de csak akkor utazhatunk be, ha

  • megkaptuk az oltást,
  • rendelkezünk antitestekkel,
  • vagy friss negatív teszteredményt produkáltunk.

A turistákat véletlenszerűen is tesztelni fogják. A tárcavezető azt nem fejtette ki, hogy a nyitás az orosz és kínai vakcinával oltottakra is vonatkozik-e.

Ha messzebbre vágyunk

Júliustól Phuket lesz Thaiföld első olyan pontjaA thaiföldi főváros Bangkok turisták körében népszerű Khao Szan utcája 2019. augusztus 21-én, amely karanténkötelezettség nélkül fogadja a beoltott külföldi turistákat. Ezt tesztüzemnek szánják, ha biztonságos a rendszer, akkor az ázsiai ország több részére is kiterjeszthetik a szabályozást.

Akik érkezésük után egy héttel tünetmentesek, és van negatív tesztjük, elhagyhatják Phuketet, és bejárhatják Thaiföld többi részét is. A pontos részletek még nem ismertek, így azt sem lehet tudni, hogy milyen típusú oltásokat fogadnak el. Thaiföldön a brit AstraZeneca, a kínai Sinovac és az amerikai Johnson & Johnson termékeit használják.

A turizmus.com korábbi thai sajtóértesülésekre hivatkozva azt írja, hogy mindkét dózisra szükség lesz a beutazáshoz, a másodikat pedig legkésőbb az utazás előtt két héttel meg kell kapni. Azt is valószínűnek nevezik, hogy az oltás csak akkor menti fel az utazót a karanténkötelezettség alól, ha az három hónapnál nem régebbi.

Mehetünk az Adriára?

Új szabályok szerint lehet beutazni mától Horvátországba

Új szabályok szerint lehet beutazni mától Horvátországba

Mindenkinek javasolt az előzetes regisztráció.

Zágráb április elsején változtatott a beutazási szabályokon. Az még nem világos, hogy hasonló előírások lesznek-e a nyáron is, de jelenleg az alábbiak közül valamelyiknek meg kell felelnie minden olyan utasnak, aki állampolgárságától függetlenül az EU-ból érkezik, ha az ország nem szerepel a zöld listán, amelyen a mai állás szerint hazánk sincs rajta.

  • A mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt vagy az Európai Unióban jóváhagyott antigéngyorsteszt felmutatása. Utóbbinál és 10 napot meghaladó horvátországi tartózkodás esetén a teszteredmény kiadásától számított tíz napon belül ismét teszteltetni kell.
  • A védőoltások megszerzésére vonatkozó igazolás felmutatása, amely tanúsítja, hogy a beutazó a kétdózisú oltások esetében a másodikat, az egy dózisból állóknál az oltást már legalább 14 nappal korábban megkapta.
  • A beutazástól számított 180 napon belül elvégzett, de 11 napnál régebbi pozitív PCR-antigéngyorsteszt felmutatása, amely igazolja, hogy a beutazó átesett a SARS-CoV-2 vírusfertőzésen, vagy orvos által kiadott igazolás erről.
  • Önkéntes karantén a Horvát Köztársaságba történő beutazáskor, PCR- vagy antigéngyorstesztelés lehetőségével; ha a tesztelésre nincs mód, a karantén időtartama 10 nap.

Forrás: index.hu

 

Ha majd eljut Egyiptomba, ezt látnia kell

Egy egyiptomi régészeti misszió bejelentette, hogy megtalálta a 3000 éves "elveszett aranyvárost", El-doradot, amelyet a homok temetett maga alá az ókori emlékekben gazdag Luxorban. 

Sok külföldi expedíció kereste El-doradot, de mind kudarcot vallottak, idézte fel Záhi Havvász tekintélyes egyiptomi régész, egykori régiségügyi miniszter. 
A felkelő Aton (napisten) nevet viselő város III. Amenhotep fáraó korába nyúlik vissza, de még Tutanhamon korában is használatban volt. Záhi Havvász szerint ez az Egyiptom területén valaha talált legnagyobb ókori város. A egyik legnagyobb egyiptomi uralkodó, az i.e. 1391-től 1353-ig trónon ülő III. Amenhotep, a 18. dinasztia kilencedik királya alapította. A várost, amely korának legnagyobb közigazgatási és ipari települése volt, III. Amenhotep nyolc éven át együtt irányította fiával, a legendás IV. Amenhoteppel, későbbi nevén Ehnatonnal.

A misszió 2020 szeptembere óta végzett ásatásokat. A munka eredményeként egy jó állapotban fennmaradt város került elő, csaknem komplett falakkal és hétköznapi használati tárgyakkal teli termekkel. Sikerült kiásni a város több utcáját, ezek mentén házakat, amelyeknek falai elérik a három métert - számolt be a felfedezésről Záhi Havvász.

Az elveszett aranyváros feltárása a második legjelentősebb felfedezés Tutanhamon sírjának megtalálása óta, jelentette ki Betsy Brian, az amerikai Johns Hopkins Egyetem egyiptológia professzora. Az amerikai tudós szerint a felfedezés segíthet fényt deríteni a történelem egyik legnagyobb rejtélyére, arra, hogy Ehnaton fáraó és felesége, Nofertiti miért döntött az Ahet-Atonba - a mai Amarnába -, az Ehnaton által 1346-ban alapított új fővárosba költözés mellett.

 A várost III. Ramszesz Medinet Habu-i temploma és III. Amenhotep memnóni temploma között találták meg. Az ásatás során feltárták III. Amenhotep három királyi palotáját valamint a birodalom közigazgatási és ipari központját. 
A város korát gyűrűk, szkarabeuszok, festett cserépedények és III. Amenhotep kartusát viselő agyagtéglák erősítik meg. Találtak borosedényeket lezáró agyagkupakokat is. A város déli részén találtak egy pékséget, egy főzésre és étel-előkészítésre szolgáló területet kemencékkel és cserép tárolóedényekkel.
A város második, részben még feltáratlan része lehetett a közigazgatási központ és a lakónegyed, mivel itt nagyobb és jól elrendezett építményeket találtak. A területet egy cikkcakkos fal veszi körül, amelyen át csak egyetlen bejárat nyílik a belső folyosókra és a lakónegyedekbe. A cikkcakkos falak az ősi egyiptomi építészet egyik ritka elemét képezik, amelyet főleg a 18. dinasztia végén használtak - mondta a misszióvezető. 
 A város egy harmadik részén egy műhelyt találtak, ahol egyebek közt a templomok és melléképületeik építésére használt, III. Amenhotep kartusát (nevét) viselő sártéglákat gyártották. 
 Az ásatások során feltártak fonó- és szövőeszközöket, továbbá üveggyártási salakot. 
Egyelőre vizsgálják a leleteket, amelyeket két szokatlan sírhelyen találtak. Az egyik teremben egy tehenet vagy bikát temettek el, a másik sírban egy ember nyugszik oldalra kinyújtott karokkal és térdei köré tekert kötél maradványaival.

Forrás: Turizmus Online

X