Királynék otthonában
Veszprém - Európa Kulturális Fővárosa
Veszprém – Nemesvámos – Balácapuszta – Veszprémfajsz
2023. július 08. (szombat)

Veszprémbe érkezésünk szinte egy időutazás lesz a barokk korba. Legfestőibb vidékét, a meredek sziklakiszögellésre épült ezeréves Várnegyedet a Patak tér felől, a Séd patak partján sétálva közelítjük meg. A szinte érintetlenül fennmaradt barokk várnegyed Veszprém leghangulatosabb, építészetileg egységes területe műemlékeivel a város évezredes múltjának emlékét őrzi. A Várhegy tetején felépült, egyetlen utcából álló várnegyed impozáns látványát a város több pontjáról is megcsodálhatjuk majd. A tér északi részén látogatjuk az ország legrégebbi püspöki székesegyházát, melyet István király és Gizella királyné alapított 1000 körül. Bár az épület az idők során elpusztult, román alapjai, altemploma és gótikus szentélye részét képezi az azóta felépült Szent-Mihály székesegyháznak. Évszázadokon keresztül itt került sor a magyar királynék megkoronázásának, mivel a mindenkori királyné koronázása a veszprémi püspök joga lett. Ezért nevezik Veszprémet a királynék városának. Sétánk a  Várhegyet és a Benedek-sziklát megkerülve a Viadukt alatt ér véget. Egy finom ebéd elfogyasztása után a Veszprémvölgy két kis településével ismerkedünk: Nemesvámoson Pepó Papánál tökmagot sajtolunk, ahol tökmagolajat, étolaj termékeket, de ízletes mustárokat, ketchupokat, majonézeket és egyéb szószokat  is vásárolhatunk. Határában, Balácapusztán, római kori villagazdaságot  látogatunk.  A Balaton-felvidék festői tájában – az egykori Pannonia Provincia területén – a rómaiak már az 1. században megjelentek itt Balácán. Feltehetőleg egy veterán légiós katona volt az első tulajdonosa a területnek. A kezdeti kis birtok a 2-3. században hatalmas komplexummá nőtte ki magát, a 4. század végéig folyamatosan bővültek épületei. A villagazdaság tulajdonképpen egy majorság volt, egy római kori farm, ahol mezőgazdasággal és állattartással foglalkoztak az akkor itt élt emberek. Innen néhány perc alatt érünk autóbuszunkkal Veszprémfajszra, ahol a kálvária felett találtható egy földszintes, fából készült kilátó. A kilátás fantasztikus, a környékbeli dombokon kívül, a Balaton túlpartjáig ellátni. Ezzel a természet adta új energiával, új élményekkel feltöltődve indulunk haza.

Utazás: luxus kivitelű autóbusszal
Felszállóhelyek: Nagykőrös, Kecskemét, Cegléd
Részvételi díj:  13.500 Ft/fő
Törzsutas kedvezmény: 500 Ft/fő
Fakultatív ebéd: kb. 3.500 Ft
Belépők: kb. 1.500 Ft, nyugdíjas 1.000 Ft, 70 év felett 500 Ft

 A programok sorrendje felcserélődhet, előre nem látható okok miatt változhat!

Az utazás min. 35 fő részvételével indul.
Az árak tájékoztató jellegűek, a változtatás jogát az iroda fenntartja. Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem a járulékos költségeket is tartalmazzák (foglalási díj, helyi idegenvezető, szervezési költség). A belépők a helyszínen fizetendők.
A kedvezményes jegyek igénybevételéhez minden esetben szükséges a jogosultság igazolása! (gyerek: útlevél; diák: diákigazolvány, nyugdíjas: nyugdíjas igazolvány)

 Utolsó módosítás dátuma: 2023.03.08.