Kirándulás Lengyelországba
Zakopane - Auschwitz - Wieliczka - Krakkó
várak - libegők - tutajozás
2023. szeptember 21-24. 4 nap / 3 éj 
  

1. nap: Nagykőrös – Zólyom – Besztercebánya – Árva vára – Zakopane

Elutazás a hajnali órákban Szlovákia felé. Parassapusztánál lépünk át a határon, majd Zólyom várának érintésével (fotószünet) Besztercebányára érkezünk. Besztercebányán gyalogos városnézés következik: Árpád-házi Szent Erzsébet templom, Bél Mátyás háza, Bethlen Gábor háza, a püspöki palota és a jezsuita székesegyház, a Thurzó család reneszánsz palotája, a barbakán és Mátyás király egykori palotája, majd rövid szabadidő. Utunkat a festői Alacsony-Tátra lankái között folytatjuk és a szlovák síparadicsom, Donovaly után érjük el a Felvidék egyik legszebb és legépebben megmaradt középkori várkastélyát, a 6 emeletes Árva várát, melyet megtekintünk. Vacsorára érkezünk szálláshelyünkre.

2. nap: Zakopane

Reggeli után Zakopane felfedezésére indulunk. Helyi idegenvezetőnk nemcsak bemutatja e több, mint 2000 méter magas csúcsok között meghúzódó „ékszerdoboz” egyedi építészetét, de sok érdekességet is megtudhatunk tőle e csodás helyről.  (Fatimai Szent Szűz templom, tátrai faházak, és az óváros az ótemplom és az ó temető megnézésével.) Vásárlási lehetőség a piacon, ahol helyi házi sajtok, kézműves termékek,  bőráruk, ruhaneműk, fából készült termékek stb. kaphatók. A zakopanei piac végében felszállunk a Gubalowka felvonóra, mely 1128 méterre szállítja a kirándulókat. A Gubalowka csúcsról, szép idő esetén gyönyörű panoráma tárul elénk. Délután fakultatív program: Zakopane-ból a Kasprowy csúcs több, mint 1900 méteres magasságának meghódítása lesz . Erre a programra  az utazás kiválasztásakor kérjük a jelentkezéseket! A program végén  fakultatív vacsorázási lehetőséget kínálunk.

3. nap: Auschwitz - Wieliczka – Krakkó

Reggelink elfogyasztása után Auschwitz-ba indulunk. kb 2.5 órás utazás után találkozunk helyi idegenvezetőinkkel, akikkel először a Auschwitz-I.-es tábor főbb épületeit, kiállításait, a krematóriumot tekintjük meg. A nemzeti barakkok látogatása nem része a vezetésnek!  Utána átmegyünk a   3,5 km-re lévő Birkenau táborba. A látogatás összesen kb. 3.5 óra. Innen  újabb UNESCO Világörökségi helyszín következik: az Árpád-házi Szent Kinga által közel 800 éve alapított wieliczkai sóbányát látogatjuk meg helyi idegenvezető kíséretében. Utána  elindulunk újabb UNESCO Világörökségét részét alkotó nevezetesség, a krakkói óváros- felfedezésére. Helyi vezetőnkkel megnézzük a lengyel királyok koronázó templomát, utána fotózás a királyi várnál és a Visztulánál. Az óváros bejárása során megtekintjük a 14. században alapított Jagelló Egyetem épületeit, a krakkói püspöki palotát, a barokk Szent Péter és Pál templomot. Krakkó hatalmas főterén benézünk a reneszánsz posztó csarnokba és a Szűz Mária székesegyházba, amelynek tornyából óránként felhangzik a tatárjárást idéző trombitaszó, a hejnał. A városnézés után szabadidő. Este vacsorázási lehetőséget kínálunk.

4. nap: Zakopane –Nedec -Dunajec - hazautazás

Reggeli után elutazunk szálláshelyünkről, a Dunajec folyóhoz, ahol egy  hangulatos tatajozáson veszünk részt. Mielőtt elérnénk a folyót megállunk a XV.században alapított  Debno faluban, mely szögek nélkül készített fatemploma az UNESCO Világörökség része. Továbbállva látogatást teszünk a festői környezetben, a Dunajec folyó fölött, sziklára épült gótikus nedeci várban. Déli órákban tutajra szállunk, hogy egy hangulatos élmény mellett csodáljuk a megkapó tájat, a Dunajec Áttörést, ahol kiszállva megtekintjük a  Vörös Kolostort is. Kikötés után egy hangulatos helyi vendéglőben étkezünk Hazautazás Olubló ( Lubló váránál még gyönyörködünk a Pazar kilátásban ) – Eperjes – Kassa (kis városi séta, vásárlás a helyi Teco-ban) - Miskolc  felől. Késő éjszaka érünk haza.

Utazás: autóbusszal (Nagykőrös, Kecskemét , Cegléd felszállással
Szállás:  *** jó színvonalú szállodában, 2 ágyas fürdőszobás szobákban
Ellátás:  reggeli
Részvételi díj: 89.900 Ft /fő 
Vacsora felár: 20.000 Ft
Biztosítás: 2.600 Ft/fő
Belépők, 4.nap estebéd : kb: 500 PLN +10 Euro (pontosítása az utazás előtt 20 nappal)mely tartalmazza minden belépő, felvonó Zakopanéban, Tutajozás, kötelező helyi idegenvezetők, idegenforgalmi adó költségét, 4.nap estebédet
Kasprowy csúcs és tengerszem díja: kérjük jelezze jelentkezésekor, hogy szeretné-e ezt a programot. Díja kb. 139/118 PLN
 
  
A programok sorrendje felcserélődhet, előre nem látható okok miatt változhat!
Az utazás min. 35 fő részvételével indul.
Az árak tájékoztató jellegűek, a változtatás jogát az iroda fenntartja. Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem a járulékos költségeket is tartalmazzák (foglalási díj, helyi idegenvezető, szervezési költség). A belépők a helyszínen fizetendők.
A kedvezményes jegyek igénybevételéhez minden esetben szükséges a jogosultság igazolása! (gyerek: útlevél; diák: diákigazolvány, nyugdíjas: nyugdíjas igazolvány)
 Utolsó módosítás dátuma: 2023.04.14.