Nagybakonaki Kőszikla-szurdok 

Létrás szurdok, varázslatos völgyek, Energiapark a Zalai-dombság mélyén

2023. szeptember 02. (szombat)

    

Parkolónkból mint egy 500 métert Füves aljú  vadvirágos, ligetes rétek között gyalogolunk. A kellemes, nyugodt táj nem sok előjelét mutatja a hamarosan ránk váró izgalmaknak. Beérünk az erdőbe, keskeny ösvényre váltunk, és elérjük a szűkülő völgyben a szurdok bejáratát. Balra, egy, az agyagos talajba vájt lépcsősoron kapaszkodunk fel a mélyen bevágódó, szurdokká szűkülő vízmosás felett vezető ösvényre, majd  hamarosan felérünk a Kőszikla-szurdok félhomályos, hűvös, párás, vadregényes katlanjába.  A szurdok végén homokkő falak állják utunkat, ezen vezetnek fel a nevezetes vaslétrák: az első inkább egy lépcső, ahol a haladást a szurdokba zúdult tekintélyes mennyiségű kő- és faág nehezíti, majd ezt követi a két leglátványosabb, az égnek meredő (s nem a falnak támasztott) vaslétra, ahol a tériszonyosok minden bizonnyal megizzadnak. Lentről nem látható, de még ezt követően is van egy további függőleges, igaz, kisebb létra, majd az egészet egy meredek lépcsősor zárja. A létrasor méltó lezárása a meredek hegyoldalban kanyargó, itt-ott falépcsőkkel megerősített, igazi kihívást jelentő ösvénynek: a ma is aktívan bevágódó szurdok ezen szakaszai még száraz időben is fokozott koncentrációt igényelnek. A szurdok közelében (alatt) található, gyönyörű környezetben fekvő Cserkész-forrásokat szintén  felkeressük.  A vadromantikus, könnyező falú szurdokból idilli, hullámos zalai tájon, majd fenséges bükkösön keresztül érünk a hangulatos, meseszép Eszperantó-forrásokhoz, melynek környéke fontos energiavonalak metszéspontja. A varázslatos hely természetgyógyászati szempontból is különleges, három, ún. Szent György energiavonal is keresztülhalad a területen, pontos helyzetüket egy információs tábláról olvashatjuk le. A  gyógyító hatásúnak tulajdonított Energiaparkban különösen jótékonyak a pihenések, meditációk, feltöltődések. A források vize kissé lejjebb kis tóvá duzzad, a környéken több tűzrakóhelyet, pihenőpadot, asztalokat létesítettek. Füves aljú, széles, kényelmes úton érünk vissza kiindulási pontunkra

A túra hossza: 2,2 km
A túra időtartama: 1,5 óra
Szintkülönbség: 90 m fel, ugyanannyi le
 
Utazás: luxus kivitelű autóbusszal
Felszállóhelyek: Nagykőrös, Kecskemét, Cegléd
Részvételi díj:  16.500 Ft/fő piknik estebéddel
Törzsutas kedvezmény 1.500 Ft/fő
Fakultatív ebéd: kb. 3.500 Ft

 A programok sorrendje felcserélődhet, előre nem látható okok miatt változhat!

Az utazás min. 35 fő részvételével indul.
Az árak tájékoztató jellegűek, a változtatás jogát az iroda fenntartja. Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem a járulékos költségeket is tartalmazzák (foglalási díj, helyi idegenvezető, szervezési költség). A belépők a helyszínen fizetendők.
A kedvezményes jegyek igénybevételéhez minden esetben szükséges a jogosultság igazolása! (gyerek: útlevél; diák: diákigazolvány, nyugdíjas: nyugdíjas igazolvány)

 Utolsó módosítás dátuma: 2023.03.07.