Zenélő úton a zempléni várakhoz

Regéci vár - Boldogkőváraljai vár

2023. augusztus 19. (szombat)

    

06.00 órakor indulunk Nagykőrösről Cegléd-Szerencs-Sárospatak útvonalon. Rövid pihenővel. Mielőtt Szerencsre érnénk egy új élményben lesz részünk:  az Érik a szőlő című népdalt játssza az új útburkolat a 37-esen, ... annak részeként épült meg az említett Érik a szőlő zenélő útburkolat. 3 km hosszan jelzi számunkra, hogy rövidesen a Tokaji borvidékre érkezünk. Szerencsen áthaladva nem hagyjuk ki a csoki-kóstolót, melyet kis zacskókban készítenek elő számunkra.  Vásárlási lehetőség  után Tokaj-Tolcsva borvidéken át érkezünk meg a  639 m magas Várhegy lábához, amelynek tetején a regéci vár csúcsosodik. A tatárjárás után emelt erődítményben töltötte II. Rákóczi Ferenc gyerekkori éveit édesanyjával, Zrínyi Ilonával együtt, míg Munkácsra nem költöztek. Regéc vára a kuruc felkelésben fontos szerepet játszott, nem véletlen, hogy az osztrák császári csapatok nagy erőkkel készültek az ostromára. Az 1686-os bevonulást követően az épületet szinte teljesen lerombolták és alig pár része maradt meg sértetlenül. A frissen felújított várat  egy jó 30-40 perces erdei sétával érjük el,  ám bőven megéri érte felmenni a hegy tetejére. A négy emeletes Öregtoronyban egy különleges multimédiás kiállítás kapott helyet, míg a torony tetejéről fantasztikus, 360 fokos körpanorámának lehetünk részesei. Átsétálunk  a vár északi bástyájához is, amely alatt egy 30 méter hosszú barlang húzódik, ahol egykor élelmiszert és vizet tároltak. Innen Boldogkőváraljára utazunk. A Zempléni-hegység lábainál fekvő, barackfák és sudár feketefenyők öleléséből magasba emelkedő, sziklára épített romantikus lovagvár különleges környezetben, újjáépített palotaszárnnyal és gyönyörű panorámával vár ránk. A boldogkői vár története meglehetősen bonyolult, és a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető. A vár építésének pontos idejét nem ismerjük, de az bizonyos, hogy a tatárjárás után épült. Mint erődítmény a kassai utat és a Hernád völgyét védte. Érkezésünk után lovagi bemutatóval, jelmezes tárlatvezetéssel, és interaktív, középkori fegyvertapogatóval szórakoztatnak minket. Történelmi túránkat a tokaji borvidék egyik  borospincéjében zárjuk,

Utazás: luxus kivitelű autóbusszal
Felszállóhelyek: Nagykőrös, Kecskemét, Cegléd
Részvételi díj:  13.500 Ft/fő
Törzsutas kedvezmény: 600 Ft/fő
Étkezés, borozással: kb. 4.000 Ft
Belépők:  kb. 3.500 Ft,  nyugdíjas/gyerek 3.000 Ft

 A programok sorrendje felcserélődhet, előre nem látható okok miatt változhat!

Az utazás min. 35 fő részvételével indul.
Az árak tájékoztató jellegűek, a változtatás jogát az iroda fenntartja. Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem a járulékos költségeket is tartalmazzák (foglalási díj, helyi idegenvezető, szervezési költség). A belépők a helyszínen fizetendők.
A kedvezményes jegyek igénybevételéhez minden esetben szükséges a jogosultság igazolása! (gyerek: útlevél; diák: diákigazolvány, nyugdíjas: nyugdíjas igazolvány)

 Utolsó módosítás dátuma: 2023.04.14.