Kalandok a Hortobágyon

2023. június 24. (szombat)

    

Reggeli órákban indulunk világörökségünk helyszínére, a Hortobágyi Nemzeti Parkba. Ismertségét hosszú ideig a mátai pusztakocsikázás és csikós bemutató tartotta fenn. A hatalmas gulyákat és nyájakat legeltető pásztorok hagyományos tudása és szokásai ma is a legfőbb értékek közé tartoznak. Gazdag programunkat a híres Mátai majorban kezdjük. Érkezésünkkor megpihenünk, kávézhatunk a ménes központi istállójától üvegfallal elválasztott, ezért különlegességnek számító Nyerges presszóban.  Mintegy másfél órás pusztai fogatozásunk során a puszta ma is élő természeti és kultúrtörténeti értékeit, pásztorhagyományait ismerjük meg, mely tökéletes kikapcsolódást nyújt számunkra az egyedi szépségű, sajátos hangulatú tájban: kocsikázunk a rackanyájakhoz, szürke marha gulyához, ménesekhez és bivaly gulyához. Egy rövid  csikós bemutatón veszünk részt, mely közben rácsodálkozhatunk a csikósok és lovaik közti tökéletes összhangra. Végül egy kis pusztaötös bemutatót is láthatunk. Megfigyelhetjük a pásztorok viseletét, munkaeszközeit, munkájukat, és a pusztára jellemző pásztorépítményeket: „seggen ülő” hodályt, a gémeskutat, a karámot, a vasalót. A program befejeztével ajándékboltban vásárolhatunk, meglátogathatjuk a ménes istállóit, K. Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyét, aki a feketekerámia-készítés fortélyait mutatja be, szekér kiállítást, ahol a bognár-,kovácsműhely, hagyományos szekerek és fogatok találhatóak.. Innen egyenesen a Hortobágyi Csárdába hajtatunk, ahol cigányzene mellett a híres betyárételt,   slambucot ebédelünk. Délután kisvonattal az „Öreg”- tavakhoz indulunk, ahol a páratlanul gazdag madárvilág bemutatását élvezhetjük. A hortobágyi kisvasút eredetileg halgazdasági vasútként épült meg az 1920-as években, azaz a hortobágyi halastó-rendszer megközelítését szolgálta – az egyik irányban a halak számára szállítottak ellátmányt, a másik irányban pedig a lehalászott pikkelyeseket szállították az átrakóállomás felé.  Végállomásánál, a Kondás-tónál  teszünk egy kis sétát, (kb 400 méter). A megállóhely mellett található a Kondás nagytorony, és innen indul egy pallósor, amely a Kondás-tó szélén halad végig: ezen elsősorban egy sirálysziget életébe nyerhetünk betekintést. Visszavonatozunk kiinduló helyünkre és máris továbbállunk a 20 percre található Tiszacsegére, ahol sétahajóra szállunk. Különleges, vadregényes szakasza ez a Tiszának, ami mind élővilágában, mind vízrajzában nagyon hasonlít a Tisza szabályozása előtti állapotára. Végül betérünk  vacsorázni a kikötőben álló legendás halászcsárdába. Késő este érkezünk haza.

Utazás: luxus kivitelű autóbusszal
Felszállóhelyek: Nagykőrös, Kecskemét, Cegléd
Részvételi díj:  15.600 Ft/fő, slambuc ebéddel
Vacsora: kb. 4.500 Ft
Belépők:  Pusztaprogram 3600 Ft, gyerek 2500, Vonatkirándulás.  kb. 2500 Ft gyerek 1500 Ft, Hajókirándulás: 2000 Ft nyugdíj/gyerek 1500 Ft 

 A programok sorrendje felcserélődhet, előre nem látható okok miatt változhat!

Az utazás min. 35 fő részvételével indul.
Az árak tájékoztató jellegűek, a változtatás jogát az iroda fenntartja. Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem a járulékos költségeket is tartalmazzák (foglalási díj, helyi idegenvezető, szervezési költség). A belépők a helyszínen fizetendők.
A kedvezményes jegyek igénybevételéhez minden esetben szükséges a jogosultság igazolása! (gyerek: útlevél; diák: diákigazolvány, nyugdíjas: nyugdíjas igazolvány)

 Utolsó módosítás dátuma: 2023.03.03.