Titkok, szenvedélyek, tudományok találkozása a Festetics kastélyban

Dég - Sáregres - Cece - Alsószentiván

2023. június 04. (vasárnap)

    

Alig 2 órás buszozás után máris a dégi kastélykertben találjuk magunkat. Pihenünk egyet a kastély kávéházában, majd bejárjuk a kastélyt és pazar parkját.  A kastély középső része nagyon hasonló a budapesti Nemzeti Múzeuméhoz, hiszen mindkettőt Pollack Mihály, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő mestere tervezte. A szabadkőművesség története és magyarországi vonatkozásai is feltárulnak előttünk, hiszen Festetics Antal, - a kastély építtetője, édesapjával és fivéreivel együtt – aktívan részt vett a mozgalomban. Feltehetően a dégi kastély is titkos gyűlések helyszíne volt. Az Európa-szerte egyedülálló angolparkja pedig a Festeticsek botanikai szenvedélyéről árulkodik.

A kastélyparkot övező három vízfolyás felduzzasztásával létrehozott Szerpentin-tó egyik szigetén áll a németalföldi stílusban épült, vöröstéglás Hollandi-ház. Földszintjén berendezett tehénistállót, az emeletén Festetics Andorné grófnői lakosztályát is meglátogatjuk.

Ajándékboltja marasztal még tartózkodásra minket, de következő programunk, csupa finomságot, és szintén nyugalmas időzést kínál Sáregresen, az Aranyponty halastavaknál.  Ebédelünk  a kellemes hangulatú Aranyponty halászcsárdában és finom kézműves csokoládét is vásárolhatunk itt, melyek között a liszt és laktóz érzékenyeknek is kínál ízbombát a csokimester. A rendkívül kreatív formák, az alapanyagok színével, különböző keménységű összetevőkkel való játék teszi különlegessé ezeket az édességeket, melyek minden érzékszervünket elcsábítják.

Délután rövid buszozás után  Csók István festőművész  emlékmúzeumánál időzünk. A művész 1900-ban a párizsi világkiállítás aranydíját megnyerte, ahol az  „Úrvacsora” című alkotása ugyanakkor és ugyanazt a díjat kapta meg, mint az Eiffel-torony.  A közeli erdőben találunk rá egy újabb nyugalom szigetére, a Szluha kúriában, ahol a Fatimai szűznek állítottak méltó kegyhelyet. Az esti órákban, nem túl későn érkezünk haza

 
Utazás: luxus kivitelű autóbusszal
Felszállóhelyek: Nagykőrös, Kecskemét, Cegléd
Részvételi díj:  10.900 Ft/fő
Törzsutas kedvezmény: 400 Ft/fő
Fakultatív ebéd:  kb. 4.000 Ft
Belépők, vonatjegy: kb 3.500 Ft, Nyugdíjas/diák: 3.000 Ft
 

  A programok sorrendje felcserélődhet, előre nem látható okok miatt változhat!

Az utazás min. 35 fő részvételével indul.
Az árak tájékoztató jellegűek, a változtatás jogát az iroda fenntartja. Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem a járulékos költségeket is tartalmazzák (foglalási díj, helyi idegenvezető, szervezési költség). A belépők a helyszínen fizetendők.
A kedvezményes jegyek igénybevételéhez minden esetben szükséges a jogosultság igazolása! (gyerek: útlevél; diák: diákigazolvány, nyugdíjas: nyugdíjas igazolvány)

 Utolsó módosítás dátuma: 2023.04.14.