A legendák szurdoka
Holdvilág-árok túra
2022. augusztus 07. (vasárnap)
  
10 éves kor felett nyugodtan vihetjük a kalandvágyó gyerekeket is

A Pilis egyik legszebb, legvadregényesebb, szűk, kanyonszerű szurdoka a kultikus helyként is ismert, misztikus Holdvilág-árok. Fejedelmi temetkezési hely volt, és egy feltételezés szerint itt kell keresni Árpád fejedelem sírját.

Autóbuszunkkal Kiskovácsi irányából közelítjük meg látványos túraszakaszunkat. A  száraz időben biztonsággal járható túránk. a patak mederben, több helyen gázlókon át vezet. Végig a patak partján, néha a patak kövein lépdelve kerülünk egyre mélyebbre a szurdokba. Sűrűn találunk pihenőhelyeket, és egyre gyakrabban kell fahidakon átkelnünk. Hamarosan egy szélesebb részre érünk, ahol a jó vizű Domini-forrásból frissíthetjük fel magunkat. Rövidesen egy nagy sziklakatlanhoz érünk, amelyből egy vaslétra vezet felfelé, ez az ún. Meteor létra. Kapaszkodjunk fel rajta, abszolút biztonságos. Miután felértünk egy fahídon kelünk át, majd utunk talán legizgalmasabb szakaszához érünk: Nyugodtan merészkedjünk be a szűk egyemberes kanyonba.  50-60 méteren keresztül tart ez az igazán szűk, mély kanyon, a hatalmas sziklafalak szorításában igencsak parányinak érzi magát az ember. A vége felé egyre szélesedik, majd teljesen kijutunk, aztán felfelé megyünk egy lépcsősoron és kiérünk egy pihenőhelyhez, itt már látjuk a visszatért piros kereszt jelzést is. Autóbuszunkhoz érve, kis utazással érkezünk meg egy finom ebédre. Ebéd után - ha még erőnk engedi- a Dera patak szurdokvölgyében túrázunk. A mesebeli hangulatú, vadregényes szurdokot 30 perc alatt kényelmesen be tudjuk járni. Az gyerekek is nagyon fogják élvezni a kis vízeséseket, fahidakat, sziklákat .

A túra hossza: 5,3 km    A túra időtartama: 3 óra kényelmes, pihenős tempóban    Szintkülönbség: 180 m fel, ugyanannyi le

Utazás: luxus kivitelű autóbusszal
Felszállóhelyek: Nagykőrös, Kecskemét, Cegléd
Részvételi díj:  11.500 Ft ebéddel
Törzsutas kedvezmény: 600 Ft
  
A programok sorrendje felcserélődhet, előre nem látható okok miatt változhat!
Az utazás min. 35 fő részvételével indul.
Az árak tájékoztató jellegűek, a változtatás jogát az iroda fenntartja. Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem a járulékos költségeket is tartalmazzák (foglalási díj, helyi idegenvezető, szervezési költség). A belépők a helyszínen fizetendők.
A kedvezményes jegyek igénybevételéhez minden esetben szükséges a jogosultság igazolása! (gyerek: útlevél; diák: diákigazolvány, nyugdíjas: nyugdíjas igazolvány)
 Utolsó módosítás dátuma: 2022.02.22.